Drodzy Goście, zapraszamy Was gorąco do degustacji nowych dań autorstwa Szefa Kuchni – Wiktora Moczka i jego zdolnych kucharzy. Wśród zimowych przysmaków przygotowaliśmy dla Was aż pięć nowości! Na talerze wkraczają pyszne, polskie jabłka, zdrowe buraki pełne witamin oraz rozgrzewające przyprawy – cynamon i imbir. Gwarantujemy same pyszności – sprawdźcie sami! ;)
Do naszej karty w sezonie zimowym powraca hit zeszłorocznej edycji festiwalu Restaurant Week – krem z pieczonych buraków z dodatkiem Szarej Renety. Smak lekkiego, a jednocześnie bardzo zdrowego i pożywnego kremu podkreśla tym razem twarożek z łomnicy, chips z gruszki oraz puder z aromatycznej czarnuszki. To danie idealne zarówno na dobry początek rodzinnego obiadu, jak i rozgrzewająca propozycja dla zmarzniętych spacerowiczów po wrocławskim Rynku.
Do zimowej karty zawitała także dziczyzna, którą zawsze staramy się promować w okresie jesienno-zimowym, gdyż to właśnie wtedy jest ona najzdrowsza i najsmaczniejsza! Polecamy Wam zatem sałatkę z udźcem sarny aromatyzowanym jałowcem, której towarzyszą rzadko spotykane dodatki: ser łomnicki o wdzięcznej nazwie „Krówka Pigwówka”, pieczone kasztany, prażone orzechy laskowe i galaretka z… Ginu Lubelskiego. ;)
Fanom drobiu polecamy pierś z kurczaka kukurydzianego sous-vide na puree jabłkowo-cynamonowym, z pudrem z prażonego maku i gnocchi. Czym różni się kurczak kukurydziany od zwykłego? Otóż jest to najlepszej jakości mięso z kurczaka dostępne na rynku. Gatunek ten chodowany jest w warunkach całkowitej swobody ruchowej z dostępem do światła dziennego, w większości na ekologicznych gospodarstwach. Sekretem wyjątkowego smaku jest specjalna dieta – kurczaki te karmione są wysokiej jakości paszą, która zawiera min. 50% kukurydzy oraz zboża, które nie są modyfikowane genetycznie! Zero antybiotyków i bez użycia hormonów wzrostu. Zatem tak, jak lubimy najbardziej – zdrowo!
Wśród nowości przygotowaliśmy również halibuta na pomarańczowo-imbirowym risotto z grillowanymi krewetkami. Danie to z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom ryb i owoców morza. Ciekawym dodatkiem jest tutaj słodko-kwaśna, suszona miechunka – owoc doceniany przez dietetyków z uwagi na wysokie walory odżywcze.
A może macie ochotę na wyjątkowy, rozgrzewający deser? Mamy dla Was gorący crumble z gruszką, jabłkiem i żurawiną zapiekany pod cynamonową kruszonką. Do tego jeszcze… lody imbirowe. Niebo w gębie!
W karcie pozostawiliśmy też dwa dania, które w przeciągu ostatnich kilku miesięcy cieszyły się największą popularnością wśród naszych Gości: tartę z cukinią, suszonymi pomidorami i kozim serem „Niedźwiednik” oraz polędwiczkę wieprzową sous-vide na duszonej kapuście z grzybami leśnymi i pudrem z boczku.
Na degustację dań z zimowej karty menu zapraszamy codziennie, od 12.00 do 22.30.
----
Przypominamy, że wszystkim hotelowym Gościom przysługuje rabat 10% na MENU A'LA CARTE. Menu znajdziecie TUTAJ.